Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Evo zbog čega je rasveta jedan od najvažnijih detalja u uređenju prostora
 
 

Evo zbog čega je rasveta jedan od najvažnijih detalja u uređenju prostora

Jeste li primetili da kada odete u neki salon nameštaja ili keramike svaki komad nameštaja izgleda daleko lepše? Prodavci i marketinški stručnjaci su odavno otkrili trik kako da kupce bez mnogo truda navedu da se zainteresuju za neki proizvod, a to je dobro postavljena i usmerena rasveta. Ovakav isti efekat može imati dobro isplanirana i pravilno postavljena rasveta u kući. Naravno, postoje neka pravila kojih se treba držati kako bi atmosfera u prostorijama bila odgovarajuća.

 

Rasveta za radni prostor

Kada je u pitanju rasveta za radni prostor trebalo bi birati rešenja koja će doneti najviše svetlosti. To znači dobro pozicionirane sijalice i eventualno i stone lampe. Za radni prostor treba birati sijalice hladno bele boje koje će doprineti budnosti i koncentraciji. Topli ili neutralni tonovi se ne preporučuju baš zbog toga što imaju suprotan učinak – smanjuju budnost i opuštaju pa zbog toga i opada koncentracija.

Budite kreativni u dnevnoj sobi

Dnevna soba je prostorija u kojoj se najkreativnije može postaviti rasveta. Nebitno da li ste odabrali da imate centralno osvetljenje na plafonu – neki lep luster ili plafonjeru ili ste se odlučili za rozetne ili šinsku rasvetu, prvo morate da znate da se za dnevnu sobu biraju sijalice u toplo beloj ili neutralno beloj boji koja opušta.

Ovde treba naglasiti da se rasveta postavlja prema kvadraturi pa bi trebalo da se u prodavnici rasvete posavetujete sa nekim koja jačina sijalica je neophodna za određenu kvadraturu.

Ono što se preporučuje za dnevnu sobu je kombinacija rasvete. Dakle, možete da postavite neki lep luster, a da Vam izbor dodatnog svetla budu zidne ili podne lampe. Uz pomoć lampi možete da istaknete neki kutak u sobi, kao što je deo za čitanje ili zid na kom ste okačili porodične fotografije. Na ovaj način ćete postići isti efekat kao u prodavnicama nameštaja. Uvek možete da dodate i led trake oko nekog komada nameštaja i na taj način omogućite još jedan izvor svetlosti. Ova kombinacija rasvete u dnevnoj sobi će Vam omogućiti da možete da manipulišete osvetljenjem, odnosno da pojačate ili prigušite svetlo prema potrebi.

U kuhinji je neophodno mnogo svetla

Kada se bira rasveta za kuhinju treba imati na umu da je ovo prostorija u kojoj je potrebno mnogo svetlosti. Dakle, jedan luster ili kabal visilica nisu dovoljni, već treba da postavite led trake ili rozetne iznad radnih ploča.

U spavaćoj sobi morate da imate dve vrste svetla

Spavaća soba je mesto gde treba da budete najopušteniji i zbog toga se uz luster ili plafonjeru preporučuje da imate i lampe na noćnim ormarićima. Ovo je bitno kako biste pred spavanje prigušili svetlo u sobi kako biste brže utonuli u san. Kao dodatak rasveti u spavaćoj sobi možete u dnu kreveta da postavite led trake sa senzorom koje se aktiviraju na pokret. Ovo je odlično rešenje koje će Vas sačuvati od uključivanja svetla ako ustajete u toku noći.

Kombinujte rasvetu u kupatilu

U kupatilu se takođe preporučuje kombinovana rasveta. Stručnjaci preporučuju da se pored plafonskog svetla doda i neko svetlo oko ogledala.

foto od Terry Magallanes: https://www.pexels.com/photo/living-room-area-2988860

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži