Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Nema bolesti "ludih krava" u Srbiji
 
 

Nema bolesti "ludih krava" u Srbiji

lude_kraveUprava za veterinu saopštila da u Srbiji nema zabeleženih slučajeva bolesti "kravljeg ludila". U Kikindskoj bolnici na lečenju jedna starija žena za koju se sumnja da je obolela od te bolesti. U Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj oboljena kod životinja poznat pod nazivom "bolest ludih krava", ali se preduzimaju sve preventivne mere, saopštila Uprava za veterinu.

 Ipak, u Kikindi se sumnja da je jedna starija žena obolela od Krojcfeld-Jakobove bolesti, poznate i kao kravlje ludilo. Na ljude se prenosi ukoliko jedu zaraženo juneće ili goveđe meso.

Pacijentkinja se trenutno leči u kikindskoj bolnici i u kritičnom je stanju.

"Prava i konačna dijagnoza, može se postaviti samo post mortem - što znači nakon smrti patohistološkim pregledom moždane mase. Pacijentkinja je u teškom stanju, bolest je progresivna i leka nema", istakla je neurolog dr Željka Pavlić.

Simptomi ove bolesti su neuredni pokreti, grčevi, drhtanje, vrtogavica, otežani govor i gutanje.

"Za sada je utvrđeno da se bolest kod ljudi javlja kod osoba koje su konzumirale juneće, odnosno goveđe meso zaražene stoke, odnosno koza i ovaca", rekao je epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Kikinda Mirko Tomković.

Inkubacija traje i do dvadeset godina. Bolest nije infektivna i razloga za paniku nema, kažu nadležni. U Vojvodini su do sada registrovana dva slučaja, jedan 2008. i drugi 2010. godine.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.