Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija TRAŽE UGOVOR O ZAKUPU PROSTORIJA
 
 

TRAŽE UGOVOR O ZAKUPU PROSTORIJA

Grupa zaposlenih u Radio televiziji Kragujevac (RTK) prošlog ponedeljka okupila se ispred Gradske poreske uprave tražeći objašnjenje od nadležnih po kom osnovu radnici te službe koriste kancelarije u Ulici Branka Radičevića 9, u centru grada, koje su u vlasništvu RTK, a da pri tome ne plaćaju zakupa niti komunalne troškove. Predsednik Sindikata u RTK Goran Antonijević uručio je zahtev načelnici Poreske uprave da odgovori na njihovo pitanje.

 

Uvidom u list nepokretnosti od 26. decembra 2016. godine, jasno je da je veći deo kancelarija u ovoj zgradi u privatnoj svojini Radio televizije Kragujevac d.o.o. Zbog toga tražimo da nam poreznici dostave ugovor o korišćenju naših prostorija, mada smo potpuno sigurni da on ne postoji, i pri tome ne plaćaju struju i vodu. Svi računi na naplatu stižu RTK, rekao je Antonijević. On je naveo da su poreznici u prostorijama RTK nezakonito i da imaju samo rešenje gradske uprave o useljenju iz 2014. godine, ali da posle privatizacije RTK u oktobru 2015. godine i promene vlasničke strukture preduzeća, nije zaključen novi ugovor.

Istovremeno, potvrđeno je da je u toku spor, nakon što je javni gradski pravobranilac uložio prigovor na upis svojine RTK. Rešenje o našem vlasništvu nije konačno jer se gradski pravobranilac žalio na rešenje o upisu svojine, pa je ovaj postupak u toku. Očekujemo da pravosudni organi potvrde pravo svojine nad našim delom zgrade, čime bismo rešili skoro sve probleme što se tiče likvidnosti RTK, tvrdi predsednik sindikata RTK. On je ocenio da raskid privatizacije ne bi trebalo da promeni stvari, jer je jedina promena što sada vlasnik kapitala nije više Radoica Milosavljević iz Kruševca, već država. U RTK smatraju da imaju pravo na naplatu zakupa od poreznika u iznosu od sedam i po miliona dinara godišnje, a potražuju i 17 miliona od Skupštine grada, koje im se, navodno, duguju iz perioda pre privatizacije. Treba podsetiti da je ova medijska kuća u blokadi za više od 20 miliona dinara, zaposleni nisu primili osam zarada, nisu im uplaćeni doprinosi i ne mogu da overe zdravstvene knjižice.

Ministarstvo privrede je raskinulo privatizaciju RTK zbog neispunjavanja obaveza iz kupoprodajnog ugovora, a kupcu su povučene bankarska garancija od 150 000 evra. Zaposleni su posle raskida privatizacije zatražili od Ministarstva privrede da hitno objasni zakonsku proceduru koja sledi i u najkraćem roku postavi rivremenog zastupnika državnog kapitala u cilju konsolidacije stanja u preduzeću, naplate potraživanja i zaštite imovine. U više navrata su pokušavali da dođu do gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, kako bi od njega zatražili da učestvuje u rešavanju krize u RTK, ali on nije bio u mogućnosti da ih primi.

This content has been locked. You can no longer post any comment.