Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Neki ipak dobili 13.platu
 
 

Neki ipak dobili 13.platu

Teška ekonomska situacija učinila je da su srećni svi koji su primili bilo kakvu platu. U Kragujevcu je 13.plata gotovo zaboravljen pojam.

Nekada uobičajena, 13.plata je za većinu zaposlenih danas samo san. U vremenu u kome je teško obezbediti regularne mesečne isplate, mnogi su se obradovali i delu ličnog dohotka, makar on bio za jul ili avgust.

Ipak, neki još uvek dobijaju bonus na kraju godine. Istraživanja potvrđuju da se radi o vrlo malom procentu zaposlenih, koji uglavnom rade u IT sektoru, administraciji i računovodstvu, ekonomiji i bankarstvu, trgovini, marketingu i odnosima s javnošću, kao i u višem menadžmentu.

Analiza sajta infoplate.rs. pokazuje da u ovim oblastima rada, najvišu 13. platu imaju zaposleni na pozicijama višeg menadžementa koji, u proseku, na kraju godine dobiju nešto preko 117.000 dinara. Slede ih zaposleni u IT sektoru koji dobiju oko 50.000 dinara, ekonomisti i bankari sa oko 44.000, dok ostali u proseku za novogodišnji bonus dobiju između 15.000 i 25.000 dinara.

Svega 5 odsto zaposlenih u Kragujevcu i Šumadijskom okrugu spada u grupu pomenutih srećnika, doduše, sa nižim iznosom ovog “novogodišnjeg poklona”. Oni, naime, dobijaju u proseku oko 28.000 dinara, koliko i 5 odsto zaposlenih u Niškom okrugu. Isti iznos ostvarili su i radnici iz Južno-bačkog okruga, s tim što je 13.plata obradovala oko 11 procenata zaposlenih u ovom delu zemlje.

Kako se može i pretpostaviti, bonus ili 13.platu najčešće dobijaju Beograđani – 55 odsto njih – i ona u proseku iznosi oko 43.000 dinara.